úterý 13. ledna 2015

Recenze - Deníček moderního fotra - Dominik Landsman

Krásný den,

dneska, a tedy první recenzí, začneme pěkně z vostra - knížkou jež působí lehce jako antikoncepce, ale pro ty jež mají smysl pro humor (lehce zvrácený smysl pro humor), může vyvolat až nezřízené těšení se na tu malou blechu doma. Jedná se o fenomén, jež v posledním týdnu přeskočil v prodejnosti i kuchařského velmistra, po jehož kůžíčkách se nejen Reyovi Korantengovi obrátil žaludek (přiznání provedl v pořadu Prásk.. špatná reklama je taky reklama), ano v prodeji přeskočil Láďu Hrušku.

O čem je tedy řeč? Googlem zběhlí občané již určitě vyhmátli tu svěží novinku - Deníček moderního fotra od Dominika Landsmana.

Originální promo popisek knihy: Jak to může vypadat, když se muž ocitne na mateřské dovolené?
Deníček moderního fotra vznikl na základě úspěšného blogu, který Dominik Landsman založil s příchodem prvního dítěte. Věren názvu popisuje zážitky, situace a strasti obyčejného „chlápka“ odvedle, kterému se narodil první syn. Zprvu nezúčastněný fotr, který miminko zažívá trochu zdálky, se brzy stává „otcem na mateřské dovolené“ a s tím také začíná boj o přežití obou a zachování rodinného blaha. Nutno říct, že synek Čeněk je dítě velmi aktivní a také destruktivní. Každý Čeňkův pokrok většinou odnese vyčerpaný tatínek jizvami na duši i na těle, ale hlavní je, že dítě prospívá, ať už to stojí, co to stojí. V sympaticky drsňácké a humorné výpovědi moderního fotra se autor nebojí svěřit se s lecjakými trabli a přináší výjimečný pohled současného muže na situace, které obvykle zažívají spíše ženy.

Kdo je vlastně Dominik Landsman?
Je to především tatík na mateřské dovolené, bloger a člověk jež se nemá kam vrátit do práce. A proto zůstal u plenek a kašiček, doma místo manželky. Když jsem kdysi narazila na jeho blog, ještě se mi v pupku koulel druhý syn, po popisu jeho dne s dítětem jsem téměř předčasně rodila, protože syn si říkal, že když je venku taková bžunda, musí prostě ven (ještě chvilku ale vydržel).. Pročítala jsem blog celý, a nedočkavě se těšila na nedělní příděl Čenkových - spíše taťkových trampot. Nicméně nejen, že má úžasný blog o "mateřství trochu jinak" ale také bloguje na portálu idnes, kde jsem si ho nedlouho poté našla. Tam najdete články nejenom o jeho snaze udělat z Čenka hodnotného člověka, a proto ho po všech stránkách sveřepě rozvíjí, na přání maminky. U mě, a vlastně i u mého manžela, vyhrává na celé čáře tento článek: http://dominiklandsman.blog.idnes.cz/c/391677/Denicek-Andreje-Babise.html (Mladý kynolog prostě vyvolává křečovitý smích i když není zrovna na návštěvě u Andreje.)

Fotra na sluncem zalité dovolené (rozuměj mateřské dovolené), jste mohli potkat i v televizi, v nějakých těch rozhovorech v časopise, a určitě i někde venku jak nahání Čendu.

Před Vánoci se tento protřelý fotr rozhodl vydat knihu (samozřejmě je to velmi vhodná doba, kdy jindy do toho praštit - vydání knihy ke dni matek by nebylo to pravé ořechové). Knížku jsme musela mít a i kdyby mi nebyla nadělena pod stromeček od švagrové, (která si jí při ponocování stihla před předáním i přečíst) darovala bych si jí sama.

Tak tedy OBSAH knihy:
Knížka vypráví o takovém tom klasickém mateřství, jež potká víceméně každou z nás několikrát. Fotr vypráví jak se mu uvolnila super rychlá spermie, jež později "schytala" jméno Čeněk, o průběhu těhotenství ženy Nataši, jíž se v noci rozkojilo i třetí prso. O tom, jaké to je, ve 4 ráno po porodu usínat s tím "štěstím" doma opřený o futra, jak vypadá máma když dělá zvon.. Jak vás dokáže vytočit, když vám někdo zapíchne dinosaura do oka. A to jste zrovinka odpadli, a usnuli s hlavou v dřezu. Co znamená neustálý boj na sluncem zalité dovolené s malým tyranem.. Vše je bráno s nadsázkou, ironií a sarkasmem, jež je Dominikovi vlastní. Někdy brečíte smíchy, někdy vidíte Čendu jako své vlastní dítě a vzpomínáte, jak jste i vy sami bojovali o vteřiny na toaletě, o klidný spánek, o jídlo v talíři... Jaké šílené drama je, když se ztratí oblíbená hračka - v tomto případě Pan Panda - proč děti blinkají na oblečky se žirafami. Co obnáší mačkání vypínače několik hodin denně, a jak vlastně zabavit lehce sebedestruktivní děcko... V knize se vidím, jsou tam nepatrné rozdíly, ale to je asi všude. Kdo má smysl pro humor, a chce si od dětí odpočinout, a mít případně čím bacit později pubertáka (i když kniha moc neváží), vřele doporučuji.. Sice i mě, některé pasáže přijdou lehce ujeté a přepálené, ale tak to prostě v tom životě chodí.. Věřím, že ani Čenka by fotr neudal, i když ho jednou zuřivě rval do BabyBoxu, kam se už samozřejmě nevešel.. :)
(kniha je doplněna o ilustrace a formát je akorát tak do kabelky)

Kde knihu seženete? Klasicky v dobrých knihkupectvích - případně zde: http://www.bux.cz/knihy/174107-denicek-moderniho-fotra-aneb-proc-by-muzi-nemeli-mit-deti.html

Knihu také nezapomente ohodnotit, a to třeba zde: http://www.databazeknih.cz/knihy/denicek-moderniho-fotra-227338

Mistrův "blogísek" najdete zde: http://fotruv-denik.blog.cz/

A jelikož jsem fitness nadšenec, přináším ukázku ze světa sportu - Čeněk král fitness: 

Když přišel s Čeňkem náš čas, čas fitness králů a kulturistů, byl jsem připraven. Zabalil jsem nám oběma iontový nápoj (Čeněk měl Sunar. Ale měl ho v děsně přísný lahvi od iontového nápoje). Já jsem místo iontového nápoje měl vodu z vodovodu (jsme chudý), ale taky jsem ho měl v děsně přísný lahvi od iontového nápoje. Čeňka jsem oblékl do fitness kraťasů a dostal fitness tílko, aby mohl sekat a ukazovat bicáky. Navíc měl malý fitness král a kulturista na hlavě značkovou čelenku a potítko na ruce. No, co si budeme nalhávat, vypadal děsně frajersky a drsňácky. Těsně před odchodem se malý fittnes král a kulturista posral. Jednalo se o několikavrstvý fitness průser, takže tolik k drsňáckému a frajerskému autfitu, který leťel rovnou do koše na prádlo. Dokonce si během přebalování poblil čelenku (nevím, jak to dokázal), takže jediným tichým svědkem jeho dřívějšího fitness autfitu bylo potítko, které již stihnul notně osoplit. Nedá se nic dělat. Není čas něco vymýšlet. Dostává bodýčko, tepláky a vyrážíme. Doma jsem zapomněl obě naše lahve od iontových nápojů, takže tam budeme akorát tak za vandráky.

Krásný den Anet

Žádné komentáře:

Okomentovat