úterý 20. ledna 2015

Tajemství červené řepy - článek na 30ti denní výzvě

Přeji krásný podvečer,

než vyběhnu cvičit přidám pro vás jeden článek - další z přírůstků článků pro 30ti denní výzvu.

Tajemství červené řepy
Hned na úvod vypálím jednu historku, můj muž vždy říká, ať hlavně nikomu ty své historky nevyprávím, ale já se někdy neudržím. Jako děti jsme často jezdili s rodiči do lesa na borůvky, houby a další plody lesa. Vždy jsme vyfasovali velký kyblík od hořčice a sbírali, jak vzteklé. Brácha však obcházel sbírání, jak jen to šlo a raději se oháněl klackem – zaplnil tedy borůvkami dno, pak tam nacpal šišky a zasypal borůvkam Jenže naše mamka si jednoho dne řekla, že ho pěkně vypeče a tak borůvkové knedlíky pro bráchu uvařila zvlášť. Jeho překvapení po rozkrojení knedlíku, v kterém se válela šiška, nebralo konce - táta pak s ledovým klidem řekl, že „co si kdo nasbíral, to si taky sní".
(jen dodám, že nakonec dostal najíst :-))

Dneska bych Vám ráda napsala něco o fenoménu dnešní doby – o červené řepě.

Odkud pochází
Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali jednak jako jídlo, ale zejména jako lék.
Mnoho lidí si s červenou řepou vybaví boršč – druh polévky oblíbený zejména v ukrajinské a ruské národní kuchyni, obdoba této polévky se vaří hojně také v Polsku nebo Bulharsku.

POKRAČOVÁNÍ S RECEPTY A CELÝ ČLÁNEK NA: http://www.30tidennivyzva.cz/clanky/?clanek=15

Anet 

Žádné komentáře:

Okomentovat