středa 2. března 2016

Alkohol a jeho vliv na hubnutí

Krásný den,

dáte si rádi skleničku? Dvě, tři, pětipívo? Jdete na první a poslední a neodmítnete příležitost si cucnout na každé společenské události?

A co váha? Držíte si tu svou, anebo běžíte na dlouhou trať s hubnutím? Příliš mnoho otázek, že? Tak si zkusíme dneska udělat výlet do zákoutí alkoholu, a jaký má vliv na ztrátu vašich kil.

Pro změnu na svém těle jsme většinou ochotní udělat téměř cokoliv. Vzdát se čokolády, nejíst bílý rohlík, přijít na chuť zelenině, a někdo se přemůže, a láduje se třeba tvarohem. Málokdo už ale odolá skleničce a to nejen na nějaké té společenské události.

Setkávám se s tím celkem často: "najel jsem na nový režim, ale co pár piv s kamarády v pátek?" nebo "ve středu jdu s holkama na dámskou jízdu, bude vadit nějaká ta sklenička vína?" či letní "chystáme se s partou na festival/beerfest bude to při hubnutí vadit, když si přes víkend celkem dopřeju?".

Samozřejmě, pokud je to jedna dvě skleničky např. střiku, není to zase takovej problém, když to není denně, ale je třeba počítat s tím, že alkohol je především prázdná energie ale i tak je třeba si jí přičíst k dennímu příjmu kalorií.

VŽDY MYSLETE NA TO, ŽE JEDNA, DVĚ SKLENIČKY, VÁM SEBERE POSLEDNÍ TRÉNINK. VELKÁ PITKA A PROHÝŘENÁ NOC, VÁM PAK SEBERE CELÝ PRODŘENÝ TÝDEN.

Kolik má např. energie?
Pivo průměr 0,5l - 650 - 1100kj (podle stupnů)
Víno bílé 0,2l - 450 - 650kj
Víno červené 0,2l - 540 - 640kj
Vodka 5cl - 460kj (průměr)

No a ted si představte takový pětipívo, nebo třeba míchaný drink, taková vodka s Redbullem představuje skoro 1000kj. A kolik takových "leteckých limonád" dokážete vypít? (starší ročníky chápu, my už jsme usedlejší, a taky nemáme rádi ten zabitej následující den :D ale když si vzpomenu na svůj věk kolem 20 - 25let, bývalo toho alkoholu opravdu dost, když byla příležitost)

Ještě si to můžeme ukázat takto: 1g bílkovin a 1g sacharidů obsahují cca 17kj, 1g tuku obsahuje cca 39kj. 1g čistého alkoholu má cca 29,4kj.

Pracně se celý týden dřeme, abychom pak o víkendu vše vycucli jako houby zpátky, a ještě si dali něco navíc.

Alkohol je nejen sám o sobě dosti kalorický, ale také povoluje zábrany v jídle (nehledě na to, že po pivu roste chuť k jídlu všeobecně). Cítíte se skvěle, vesele, a už je ruka v chipsíkách a hle už hmatá po několikerém chlebíčku. A ráno nastupuje kocovina a tedy další den, kdy jdou naše stravovací zásady do kopru. Alkohol nutí naše tělo pracovat jinak, velmi často dehydratuje organismus a k celému procesu hubnutí je pitný režim velmi důležitý. Také vás honí mnohem více chutě na slané (pokud jste schopni něco sníst). Játra jsou zatěžována při pití alkoholu oxidací a tedy odbouráváním tuku z jater. Zhoršuje se vstřebávání vitamínů A, D, E, K, vitamínů skupiny B, kyseliny listové, zinku, železa a dalších.  U mužů může docházet k úbytku testosteronu, který je třeba k budování svalů.

Rozhodně bychom se také měli vyhýbat skleničce nebo pivu po předešlém tréninku, máme zvýšenou tělesnou teplotu, je třeba dodržovat pitný režim a ne zalít to pivem abychom se ještě dehydratovali.

Alkohol v malém množství a při občasném mimořádném pití může mít ale i dobré vlastnosti:
- zlepšuje průtok krve
- snižuje riziko infarktu
- malé množství má antistresové účinky
- zvyšuje hladinu "zdravého cholesterolu"

Alkohol se nám nejčastěji ukládá právě na bříšku, kde ho samozřejmě nikdo nechceme. Zkrátka pokud hubneme, měli bychom se alkoholu co nejvíce vyhýbat, pokud držíme celkově zdravé stravovací návyky delší dobu, můžeme si občas dopřát a společensky si užít.. Určitě si ale zapamatujte, že odbourávání alkoholu nezaženeme zvýšeným pitím vody, nebo že bychom ho urychlili sportem. Alkohol a jeho odbourávání neurychlíme, záleží na tom, jak jsme byli předtím odpočatí, také na kvalitě spánku, na tom jak jsme byli najedení, jsme-li ve stresu, bereme-li nějaké léky. Jedna sklenka vína se při dobrém stavu odbourává cca 2hodiny.

Mějme své tělo rádi :)
Anet

Dneska na trhu najdeme i víno na hubnutí, případně fitness vína a dokonce existuje i dieta, kde popíjíte jen víno a pojídáte bílé rohlíky :D :D :D 

Žádné komentáře:

Okomentovat