čtvrtek 17. března 2016

Recept - Domácí celozrnná tortilla - by @ajazhr

Krásný den,

dneska je opravdu nádherně a doufám, že všude, a ne jen tady u mě. Slunce pálí, procházka je za mnou a já si pomalu chystám něco k večeři. Měla jsem nedávno hroznou chut na tortillu, pěkně plněnou směsí z grilovaného masa, čerstvá vonavá rajčátka, salátek a dresing z nakládaných citronů a jogurtu.

Mmmm, taky se už olizujete?

A pak mi najednou skočí na monitor Alča se svou super epesní domácí tortilkou. Těhotenské chutové bunky okamžitě spouští sliny :D No a večeře je tedy jasná. Dneska si dáme recept na ozkoušenou celozrnnou tortillu od Alči a dresing z nakládaných citronů s jogurtem od Anet (tedy od mé maličkosti).

CELOZRNNÁ TORTILLA

RECEPT
(na cca 6 ks)
250g celozrnné mouky (vyzkoušena pšeničná i žitná)
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kypřícího prášku
130ml teplé vody
25ml oleje (např. olivový, řepkový)

POSTUP
Na vále si promícháme mouku se solí a kypř.práškem. Uděláme důlek a do něj vlijeme teplou vodu, začneme vidličkou zapracovávat mouku. Teprve až je místo vody těstíčko, přilijeme olej a pokračujeme v zapracovávání mouky. Brzy přejdeme k použití rukou a nadáváme si, že ten binec za to nestojí. Ale nebojte, do 10minut budete mít před sebou krásnou kouli těsta a po rozsypané mouce nebude ani památka.

Těsto zabalíme do folie a necháme 20-30minut odpočinout NEBO (šetříme časem) ho šoupneme do lednice a tam ho necháme klidně do druhého dne, pak ho samozřejmě před zpracováním musíme cca půl hodiny předem vytáhnout NEBO si uděláme jen tolik placek, co zrovna potřebujeme, a zbytek těsta opět putuje ve fólii do lednice a zpracujeme ho, až bude čas (zatím vyzkoušeno 20hod v lednici).
Těsto rozdělíme na 6 dílků a vyvalíme na tenkou (cca 2mm) placku. To je trošku kardio, obzvlášt u těch z celozrnné pšeničné. Ale i pohyb u vaření se počítá, tak proč ne :)


Mezitím už si rozpálíme pánev - horká pánev je první důležitý krok, aby tortilly zůstaly měkké a daly se stočit. Nasucho zprudka opékáme a žasneme, jak se krásně nafukují. Stačí opravdu 10-20 vteřin a obracíme. POZOR: Pokud by pánev nebyla dostatečně rozpálená, tortilla by se dělala dlouho, byla by vysušená tvrdá a už by nešla stočit.


Hotové tortilly buď ihned plníme, stočíme a podáváme, nebo je zabalíme do mokré utěrky (já ji vždycky namočím do horké vody a vykroutím), což je krok, aby zůstaly měkké, když jich děláme víc a chceme plnit a podávat všechny najednou.

NEBO je možné tortilly zamrazit. V tom případě je opékám jen zlehka, po vychladnutí v mokré utěrce je prokládám pečícím papírem a zabalené do folie dám do mrazáku. Příště už si vytáhnu jen požadované množství a dopeču na zase pořádně rozpálené pánvičce.

NÁPLN
Tady je to čistě na vaší fantazii, Alča momentálně ujíždí, jak psala, na nasucho opečeném tofu. Já jsem zase pro kuřecí či krůtí maso, prudce opečené na pánvi. Nebo pro lososa a zeleninku. V každém případě, jestli si naplníte tortillu zeleninovou směsí za syrova, nebo jí ogrilujete, rozmixujete, doplníte jen špenátem, nebo čistě mužům masem, to je opravdu na vás.

NAKLÁDANÉ CITRONY (recept pochází od babičky, z nějaké staré kuchařky)

RECEPT
7citronů
1 hrnek mořské soli
1 lžíce třtinového cukru
2 lžičky kuliček černého pepře
1 sklenice

POSTUP
Citrony opravdu pečlivě omyjeme (bývají aby vydržely povoskované). Jeden z citronů vymačkáme (štávu a citron uschováme) a zbytek pokrájíme na čtvrtky či plátky.  Na dno sklenice nasypeme sůl, položíme vymačkaný zbytek od citronů, položíme pokrájené citrony, zasypeme solí, cukrem. Polijeme štávou z citronu a nasypeme kuličky pepře. Protřepeme. Necháme uležet cca 1-3 měsíce. 

Já to kdysi nevydržela a už po týdnu jsem vytáhla citronky, okrájela kůru a z pár kousků si je dala do bílého jogurtu. K masu jako dresing/dip vynikající.

V létě tyhle pochoutky jistě oceníte, přidáme citronovou limonádu a už můžeme směle čekat na plavky.

Dobrou chut Anet a Alča

Alču můžete sledovat také na: https://www.instagram.com/ajazhr/

Žádné komentáře:

Okomentovat