středa 18. května 2016

AFS Hostitelská rodina - můj život je bohatší

Krásný den,

v mém životě se najde nemálo známých a přátel, fascinují mě jejich životy a to, jak dokáží pomáhat, vrána k vráně sedá, a tedy jsme na jedné lodi.

Nadační fondy na pomoc dětem v Keni.
Dobročinné aukce na pomoc postiženým dětem.
Dobročinné aktivity v útulcích.
Pomoc v dětských domovech.
Podpora různě hendikepovaným lidem pomocí sportu.

Ale také znám lidi, jež mají zajímavá povolání, ochranka zahraničních celebrit, profesionální potápěč, zpěvák, wrestler, grafička, lékárnice, dobrodruh, právnička. Zkrátka nikdy nevíte, kdo se přidá do okruhu Vašich přátel, a i když se kolikrát nevidíte osobně, můžou vám tito lidé zprostředkovat své vlastní zážitky alespon skrze sociální sítě. Jak? Třeba pomocí fotografií, poutavých statusů a komentářů.

Jedním ze zajímavých projektů, kterému se věnuje jedna z virtuálně získaných kamarádek Helena je  AFS - MEZIKULTURNÍ PROGRAMY- CZECH REPUBLIC. Helčina rodina patří mezi hostitelské rodiny.


V dnešní době tohle hned šoupneme do googlu a hledáme informace, já jsem jako první našla tuto: Bára: "AFS je bezvadná, profesionální a seriozní společnost. Doporučuji všem rodičům jejím prostřednictvím poslat svého potomka, pokud samozřejmě chce, a pokud se mu podaří splnit jazykové testy, s AFS do zahraničí."

Webové stránky: http://www.afs.cz/

O co jde? Společnost nabízí nejen hostitelské programy, ale také možnost studia v zahraničí, na které můžete také získat stipendium, pokud jsou vaše (nebo vašich dětí) výsledky v rámci podmínek. Momentálně se stále můžete přihlásit na pobyt v Rakousku a v Argentině. 

Zde malá část podmínek k účasti:
  1. dosažení věkové hranice v době nástupu na program;
Rakousko: 15, 6 - 18 let / Argentina: 15 - 18 let
  1. získaný průměr známek  na vysvědčení z června 2015;
Rakousko: 1.9 / Argentina: 2.0
  1. uhrazení poplatku 1.000 Kč za výběrové řízení nejpozději do 10. června 2016. 
  2. písemné doporučení ze školy
  3. odeslání eseje na téma: "Největší odvaha je překročit práh vlastního domova" v rozsahu 800 - 1000 slov. 
Kopii vysvědčení z června 2015, doporučení ze školy a vaši esej odešlete na e-mail: zdenka.vostrovska@afs.org

Na výběrové řízení je možné přihlásit se do 10. června 2016.

YOUTUBE KANÁL: https://www.youtube.com/user/AFSCZE 
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/afscze/

Z celé organizace dýchá neuvěřitelná energie, úsměvy jsou sice kolikrát jen promo fotkou, ale zkuste si popovídat s někým, kdo je součástí.

Pokud nejste jenom student, položila jsem Helče pár otázek, jak probíhá takové dobrovolnictví v rámci hostitelské rodiny, věřím, že touha zapojist se, bude nemalá.

Helenina rodina s Abril
Protože by Helča se svou rodinou ráda viděla svou "thajskou dceru", a mají možnost se spojit, poprosím vás případně o VOTE hlas zde: https://www.facebook.com/afscze/app/451684954848385?brandloc=DISABLE&app_data=view-gallery,for-4O6rAFbURs0

Jak jste se dozvěděli o AFS?
- Z týdeníku 5+2. Článek o AFS psal náš nynější kamarád Adam.

Co vás přimělo to zkusit? 
- Prvotní impuls přišel ode mne. Sama jsem studovala školu, kde se konaly krátké výměnné pobyty a vždycky mě to strašně bavilo. Manžel je pro každou špatnost a souhlasil.

Studenty si vybíráte sami, nebo jsou přiděleni?
- Každý účastník programu, student i rodina musí vyplnit přihlášku, na základě které dobrovolníci vybírají rodině studenty, kteří by se právě do té jejich rodiny hodily. My jsme dostali na výběr z pěti studentů. Takže cílově si vybírá studenta rodina.

Helča s Abril
Jakými jazyky se domlouváte?
-  Dorozumívacím jazykem je zpravidla angličtina, ale jsou i rodiny kde anglicky nemluví. O to dříve se pak studenti naučí česky. Yok (studentka z Thajska) se naučila česky na komunikativní úrovni. Naše druhá studentka Abril z Argentiny si dokonce složila certifikát z čestiny.

Jak dlouho pobyt trvá a stýkáte se nadále s dětmi?
- Studenti přijíždějí na 3,6 nebo 10 měsíců. Nejčastěji na 10. Rodiny se studenty setkávají, pokud jim to čas a finance umožnují. My sami jedeme letos za naší Abril do Itálie. Ano je to Argentinka ale žije s rodiči od 4let v Itálii. Do Thajska bychom se rádi podívali také, ale to už je pro nás 4 moc daleko.

Co na to říkají ostatní z okolí a široká rodina?
- Většinou jsme se setkali s otázkou: A co z toho máte? Proč to děláte? No... protože chceme a protože nás to baví. Naučili jsme se o sobě hodně a ještě více o lidech okolo nás. Ale musím říct, že naše rodiny i přátelé přijali obě holky a rádi na ně vzpomínají.

Helča a Yok
Co je přínosem pro rodiny?
- Přínosem pro rodiny je mnoho věcí. Pokud vše klapne tak jak má, rodina získá novou dceru či syna z úplně jiné kultury, z jiné země. Hostit studenta je určitě velká výzva, člověk se naučí toleranci, porozumění. Není to vždy jednoduché, může to být i peklo. Ale je to zkouška, zkouška rodiny , zkouška osobnosti. A hlavně je to neuvěřitelný zážitek. Obě své dcery mám moc ráda a jsem vděčná za to, že jsem s nimi mohla prožít 10měsíců.

Jak probíhají dny s dítětem odjinud? Je znát jiná mentalita, nebo se až tak nelišíme?
- Jiná mentalita je opravdu znát, říkáme si, že lidí jsou stejní všude na světě... a oni ve skrytu duše opravdu jsou. Jen se k ní musíte přes tu skořápku, která je vždy jinak velká, dostat.

Závěrem:
Spousta lidí se ptá, zda budeme zase hostit a kdy. Moje odpověd je jednoznačná. ANO BUDEME. Kdy, to nevím. Mé srdce se pomalu zaceluje a otvírá se novým možnostem a novému členu rodiny.

Helča
Helčina rodina s Yok


Přidávám také článek o tom, jak probíhalo 10měsíců s Yok - neuvěřitelné zážitky pro obě rodiny: http://www.afs.cz/news-and-events/article/?article_id=4947

A co vy? Máte zkušenosti?

Anet

Fotografie jsou použity z facebooku AFS a osobního archívu Helči.
Článek nemá nic společného s placenou reklamou a spoluprací, je to čistě pro dobrou věc a protože se mi samotná myšlenka velice líbí.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat