sobota 29. října 2016

Recenze - První rok s kojencem - Ute Glaser

Krásný den,

máme doma miminko - no už je tomu nějaký ten pátek a není zdaleka první, je už třetí. Každá máma to zná, jakmile ten uzlíček "překročí" práh domu, je vše jinak. Poblinkané tričko, umorousané vlasy, všude látkové pleny, ubrousky, krémy a bytem se šíří vyčerpání, zvlášt, pokud jste maminkou prvního miminka.

Vše je tak strašně nové a z mé zkušenosti je to nové, i když už doma dítě máte, jenže je to školáček a tak je to miminko zase něco nového, ze cviku jste vyšla a opět je všechno tak strááášně nové. Tehdá jsem ještě natírala pusinku miminku genciánkou (fialkou). Fialové bradavky, oblečky, bryndáky a nešlo to dolů. Dneska se to už dětem nenatírá ani na boty. (ne, že by se to na boty někdy natíralo)

Rozdíly jsou ve všem, tehdá jsem tahala 19kilový kočárek a přišel mi super lehký, dneska si mamky naříkají nad kočárkem s 10kily. Dřív nezbývalo než si u každé zimní dětské nudle sundat rukavice a znovu nandat aby vám na madle nemrzli ruce, dneska je strčíte do luxusního rukávníku na vaše přání a tak bych mohla pokračovat.

Spoustu rad a triků, nápadů jak to s tím miminkem doma vydržet, jak nezešílet a jak si to zjednodušit najdete také v této knížce - pojdme si jí představit.

Originální popisek knihy: "Raději šťastná než dokonalá!

Mnoho žen, které se staly matkami, chce svou novou roli plnit na sto procent. Jsou nově narozeným miminkem zcela fascinované a odhodlané mu obětovat téměř vše. Tato kniha vám ale ukáže, že péče o dítě se dá spojit i s osobním životem, jak a kde si dopřát chvilku oddechu a naučí vás různé vychytávky, jak si péči o dítě usnadnit, aniž by tím cokoli utrpělo.

Osvědčené!
Přes dvě stovky nápadů, tipů a triků posbíraných od zkušených matek.

Komplexní!
Péče o dítě, spánek, kojení a krmení, tipy na chytré pomocníky v domácnosti, ale také nápady, jak si zachovat životní prostor jako žena, partnerka i milenka.

S bonusem!
Přes třicet nejlepších protistresových tipů pro mladé maminky."

Kdo je autorka knihy Ute Glaser?
Vystudovaná pedagožka, jež stále vyučuje. Žurnalistka na volné noze, kdy píše jak pro tisk tak pro internetové stránky. Matka sice jen jedné dcery ale o to více se věnuje i dalším dětem, podporuje různé projekty, zajímá se o práci s mladistvými a aktivně spolupracuje s rodiči. Všechny zkušenosti nasbírané v rámci jejího života a zapálení pro mládež a děti, jsou odrazem v této knize.

OBSAH KNIHY
Co si budeme nalhávat, mám doma tři děti a jen tak mě něco nerozhodí, že nemám šílet a mám být v pohodě, mám v malíku, ale každá rada drahá a tak proč si nepřečíst knížku, kterou jsem dostala dárkem.

Jako první se mi moc líbí obálka, působí na mě vyrovnaně a klidně. Po otevření se spokojeně ponoříte do různě zbarvených nadpisů a okýnek, která vytyčují to nejdůležitější. Na začátku najdeme netradičně stvořený obsah:

- kojení a krmení
- přebalování a péče
- dětský spánek
- dětská radost ze života
- na cestách
- v  domácnosti
- pro štastné mámy

Trocha z mého archívu
Hned ze začátku musím tedy knize vytknout, že nevolila barevné rozdělení podle sekcí (tedy např. kojení a krmení zeleně a další kapitola modře, tak jsem si myslela, že je to původně myšleno, v barvách se ale přechází bez ladu a skladu)

V každé sekci najdete spoustu nápadů a rad, triků a tipů na něco proti stresu v dané kategorii. Myslela jsem si, že knihu přelétnu, ale už na straně 30 nacházím něco, co neznám a tím je mnohostranné využití ovčí vlny.

Jak postupujeme knihou, dostáváme se přes lahvičky, kojení, přebalování dál a dál. Vždy na vás bafne něco povzbuzující: NESTÍHÁTE? JSTE NAPROSTO NORMÁLNÍ MATKA.

Většina rad má i krátký odstaveček o tom, jak to šlo nějakému reálnému rodiči, který odzkoušel a otestoval na svém malém králíčkovi doma.

Úryvek z knihy: Vyřídit sama, nebo předat dál?
.......
Rozdělte si úkoly a povinnosti do kategorií A, B a C. A znamená: to můžu nebo chci dělat pouze já - například kojení. B zmanená: to dělám ráda ale může to klidně vyřídit někdo jiný - třeba nákup dětských bot. C znamená: toho se můžu klidně vzdát - například procházka s kočárkem. Budete se divit, jak málo činností spadá do kategorie A - získáte tak vnitřní svobodu.

Rituály, kamarádi, bezpečnost, pauza pro mámu a uznání, jež vám dává křídla. 

MLUVTE O TOM, CO JSTE DOKÁZALA!
Každá z nás víme, že není jednoduché, prát, vařit, žehlit atd. a mít doma jedno, dvě, tři až deset uřvaných a protivných drobečků, i přesto se dokážete usmívat a postodevadesátépáté s úsměvem podáte jablíčko k svačině a pohladíte vlásky. Až skončíte po celém dni vyřízená jak papíry na sociálku, bude vám leckdy připadat, že jste vlastně ani moc nedělala, nikde nejsou hmatatelné výsledky, po vašem úklidu se tvoří tlaková vlna a všude je stejně nepořádek. Je na čase se pochválit.

Znáte film "Pátek není svátek" - holčička tam říká, že bude jednou uklízečkou, protože bordel bude pořád. 

Vysnít si svou hmotnost, věnovat se sportu, jak si udělat a uzmout tu chvilku pro sebe? Co je ponožkový syndrom? Jak si hrát při  přebalování a proč je lepší být šťastná než dokonalá?

Pokud jste maminkou prvního miminka, tak vám nesmí tenhle malý rádce chybět, protože až budete v nouzi, stačí vám dle potíží najít heslo v rejstříku slov na konci knihy: třeba "načerpání sil" a hned jste odkázána na patřičnou stránku.

A co vy a vaše miminka? Jak se vám daří spánek? 

Anet


Ukázka:

Žádné komentáře:

Okomentovat