čtvrtek 23. března 2017

Recenze - Cvičení pro zdravá záda - Dr. Philip Striano

Krásný den,

určitě to známe všichni, bolavá záda, bolavá krční páteř, bolavé všechno. Když proflámujete noc a jste celý zlomení, protože jste usnuli na znak, anebo když jste rodič malých dětí a spánek se vám nedostává a opět jste zlomení jak větev ve větru. A pak kojící maminky, znáte to, usnete u kojení a to jste tak rozlámání, že by vám mohl konkurovat už jen leda starý chleba nalámaný pro slepice.

Proto jsem zajásala, když nakladatelství CPress vydalo novinku, která se zad týká.

O co jde?

Originální popisek knihy: "Bolí vás záda? Možná to vyřeší právě tato snadno realizovatelná cvičení!

Kompletní program pro prevenci potíží a zlepšení zdravotního stavu zad, který zahrnuje jak návody pro správné držení a zpevnění celého těla, ale hlavně cvičení, které pomáhají protahovat, posilovat a zpevňovat zádové svalstvo – od hlavy až po kostrč.

Kniha je rozdělena do kapitol podle jednotlivých procvičovaných částí zad. Každý cvik obsahuje srozumitelný návod doplněný barevnými fotografiemi a anatomickými ilustracemi, na nichž jsou zvýrazněny svaly, které tímto pohybem posilujete. Díky tomu si dokážete sami vybrat ty nejvhodnější cviky."

Kdo je autor knihy Dr. Philip Striano?
Lékař a kondiční specialista, působí především mezi sportovci. Toho času žije v Americe.

OBSAH KNIHY
Jak už je zvykem této série knih, je moc hezky uspořádaná a přehledná. Hned na předních stránkách naleznete velký plakát, který pomůže především těm, kteří mají například svou ordinaci, nebo tělocvičnu apod. Na plakátu jsou krásně rozkreslené svaly na postavě člověka a ze stran je spoustu cviků, které jsou také obsaženy v knize s podrobnějším popisem.

Dále pak následuje klasický obsah knihy, dle kterého si najdete cvik dle svého zaměření.

Nejprve se však dostaneme k základům. Jaké svaly na zádech máme, jaké bolesti nás můžou potkat, jak s nimi bojovat, co je jejich příčina. Jak si zajistit zdravou páteř, popisy nervů, kresby, anatomické popisy a fotky. Tento základ je obsažen na několika stranách a jistě bude pro mnohé poučný. Zároveň je text psán tak, že mu rozumí i laik.

Než přejdeme k samotným cvikům, je zahrnut také seznam pomůcek, které ke cvičení budete potřebovat. Ve většině knih z této edice je potřebný gymnastický míč, tady také medicimbal (nebo jakýkoliv těžší předmět) a lehčí činky jednoručky, také židle ale tu snad máme doma každý.

Kniha se také věnuje Jandovu přístupu na zkrácené a ochablé svalstvo, kde najdete podrobnější popis.

Dostáváme se k samotnému cvičení.
- cvičení na krční páteř (např. želví krk)
- cvičení hrudní páteře (např. vytočení na židli, ručkování na míči)
- cvičení středu těla (např. prkno a cvičení na rovnováhu, jógový zdvih na břiše)
- cvičení bederní páteře (obsaženy spíše klidnější cviky na zemi, mosty)
- cvičení dolní části těla (např. jógové pozice a celkově pohodlné cviky)

U všech cviků nechybí fotografie provedení, anatomický obrázek s pracujícími svaly, také jak cvik provádět správně, na co dát pozor, kdy cvik raději nedělat, pro které svaly je daný cvik nejlepší.

V závěru pak najdete několik vzorových tréninků, včetně toho na zpevnění zad, budování svalů, nebo trénink na záda pro pokročilejší a další.

Nechybí slovník pojmů a závěrečná doporučená odborná literatu z nakladatelství.

Z této edice vlastním ještě:
- Posilování středu těla: zdravakrasna.blogspot.cz/2016/02/recenze-posilovani-stredu-tela-abigail.html
- Funkční trénink: http://zdravakrasna.blogspot.cz/2016/05/recenze-funkcni-trenink-k-spilio.html
- Fitness pro ženy: http://zdravakrasna.blogspot.cz/2016/03/recenze-fitness-pro-zeny-j-p-clemenceau.html

Knížka je určitě vhodná pro všechny, kdo mají povolené zádové svaly, jejich zpevněním docílíte, že vás přestanou trápit bolesti zad.

Anet

Ukázka:


Žádné komentáře:

Okomentovat