úterý 15. srpna 2017

Recenze - Zelená kosmetika - Michaela Suchá

Krásný den,

věci které si vyrobíme sami, nás dělají nejšťastnějšími. Určitě si pamatujete na chvíli, kdy jste prvně s babičkou jako děti dělaly krém na dort. Já to mám živě v paměti, takový ten starý "měchač" s metličkou a pěkně ručně sníh z bílků. Zbožnovala jsem ty chvíle s ní v kuchyni, olizování vařečky a vůně.

Uplynula nějaká doba a já si všimla, že babička si umí udělat lecco sama, jasný byly marmelády, kompoty a tak dál, ale takový peeling?

Vždy jsem toužila po tom, něco takového umět, přišlo mi to jako absolutní čáry máry a ve starém altánku na zahradě u babičky jsem vytvářela své první krémy, do kterých přišly maliny, ostružiny, jitrocel, pořádná báze z blátíčka a rozmačkané zelené hrášky. Jistě vám nemusím vyprávět o blahodárných účincích :D

Už jsem velká holka, a tak nakupuji třeba takovéto knihy:

Originální popisek knihy: "Tato kniha, vznikla z touhy po kosmetice, kterou si doma vyrobíte s láskou a za použití surovin, které vyhovují právě vám a které jsou v České republice snadno dostupné. Jejím cílem je ukázat, že v jednoduchosti je krása a v přírodních surovinách velká síla. Pojďme se spolu vydat na cestu malé kosmetické alchymie. Společně připravíme pleťové masky, krémy, tělová mléka, peelingy i osvěžující kosmetické vody. Stačí jen otevřít tuhle knihu a nechat se vtáhnout do světa přírodních vůní a účinků."

Kdo je autorka knihy Michaela Suchá?
Manželka a matka s psím miláčkem. K tvoření kosmetiky se dostala díky ekzémům svého syna, sama měla potíže s pletí, a tak testovala a tvořila čím dál víc. S opravdu hojnými zkušenostmi se pak chtěla podělit a založila blog, kde publikuje své recepty. Více než rok také uveřejnuje příspěvky v časopise Bylinky. Pořádá kurzy a také pravidelně přispívá i do dalších periodik. Její vášní je také fotografování, a tedy všechny své recepty provází opravdu krásné a svěží obrázky.

OBSAH KNIHY
Knížka mě překvapila vlastně hned jak přišla, čekala jsem notýsek, kde bude pár receptíků, ale mám doma bichli s neskutečným množstvím receptů na domácí kosmetiku. Byla jsem u vytržení, kolik se toho dá doma vyrobit.

Začínáme klasicky děkovačkou, všem těm, kteří se na knize podíleli a kteří podpořili tento skvělý nápad. Pak už se dostaneme k obsahu a úvodu, z kraje nechybí ani upozornění, protože samozřejmě i domácí kosmetika může s naší kůží reagovat různě.

11 důvodů proč vyrábět vlastní kosmetiku? Mimo jiné proto, že víte, co si natíráte na tělo, kosmetika bude testována pouze vámi a nehrozí vám tedy obavy, že by kvůli vám hynula zvířátka. Vaše tělo se vám také více otevře a vy se dozvíte, co vám sedne a co nikoliv.

Pak už se vrháme na kapitoly samotné.

ZÁKLADY VÝROBY
- pomůcky, zde budete potřebovat téměř běžný základ, snad vyjma napěňovače na frappé, jinak jsou to samé stříkačky, váha a kelímky všech tvarů
- hygiena, sterilizace a dezinfekce vás tady nemine
- nebo třeba doporučené pH

ZÁKLADNÍ SUROVINY
- rozdělení dle typu pleti
- spoustu a spoustu surovin, některé jsou i pro mne naprostou novinkou, jako třeba olej z černého kmínu, neemový olej, ale i různá másla, oleje známějších druhů, bylinky, esence a spoustu dalšího

- čistící pleťové produkty: - micerální vody
                                            - čistící oleje a čistící mléka
                                            - stahující masky (např. Špenátová maska)
                                            - peelingy (za mne vyzkoušen super Mandlovo vločkový peeling, který je extrémně snadný i na výrobu a použité ingredience)
- mnohé další kategorie

- péče o oční okolí i dle věku (balzámy a rollony)
- péče o pleť obličeje: - séra (např. růžové asi notoricky známé i z obchodů)
                                    - krémy (noční, zpevňující, matující a mnohé další, třeba na citlivou pleť, suchou a zralou pleť atd.)

- rty a nechybějící postup
- tělové produkty: vyzkoušena naprosto dokonalá Solnička, dá se vyrobit do zásoby a naprosto perfektně osvěží po koupeli v těchto horkých dnech
- jinak zde najdete tělové peelingy, mléka, krémy, speciální krémy na nohy například, tělová másla, tuhé krémy, spreje

Určitě spoustu žen ocení recept na domácí olej na celulitidu.

Pak už se dostáváme jen k závěru, kde najdete spoustu inspirace, zdrojů (málokdy najdete tak pestrý přehled informací).

Nechybí odkaz na ESHOP, kde naprosto vše seženete, tedy se nemusíte honit do desítek krámků a složitě shánět dané ingredience.

Zkrátka a dobře, na téměř 300 stranách najdete tolik inspirace, svěžích fotografií, krásy a přírodna, že vám z toho půjde hlava kolem. Určitě se ráda podělím s knížkou ještě dále, protože si jí zaslouží mít doma každá žena, takže maminky těšte se :)

Anet

Knihu NEJLEVNĚJI zakoupíte například ZDE

Ukázku receptu naleznete na instagramu: https://www.instagram.com/p/BXyYG43Fwwl/?taken-by=anetka_zdrava_krasna

Žádné komentáře:

Okomentovat