úterý 19. září 2017

Recenze - Bezlepková kuchařka vhodná i pro vegany - David Zmrzlý

Krásný den,

můj život se točí kolem potravinových omezení, náš nejmenší syn jí částečně jako vegan, mimo toho, že se cpe masem, ale díky alergii na bílkovinu kravského mléka má poměrně velké omezení, dále nesmí třeba vajíčka a hovězí maso a poslední dobou se spekuluje také o snášenlivosti lepku. Stále tak hledám recepty, a protože ráda šmatlám upatlanýma rukama po kuchařkách, listuji v nich a lístečky si značím, co dalšího někdy v budoucnu ukuchtím, byla tahle kuchařka jasnou volbou.

Originální popisek knihy: "Velké množství raw receptů! Tato kniha vám může být inspirací, jak jíst zdravě, bezlepkově a s klidem v duši... Je napsaná českým odborníkem na veganskou stravu, všechny suroviny použité v knize jsou dostupné v ČR. Kuchařka pokrývá kompletní celodenní jídelníček a navíc nabízí dezerty, sladkosti, svačinky, jídlo na cestu, tapas. Lahodné recepty jsou doplněny osobními tipy a doporučeními autora. David Zmrzlý spolu se svými spolupracovníky provozuje v Praze veganské bistro PURO."

Kdo je autor knihy David Zmrzlý?
Autor již má na kontě jednu kuchařku s názvem Veganská kuchařka od českého kuchaře, dle mého pohledu je ta novější vydařenější. Spoluprovozník veganského Puro Bistra, Puro shopu a velkoobchodu. Člověk s velkým srdcem, jež sám říká, že ačkoliv nikdy nespal méně, nikdy neřešil momentálně více konfliktů, tak ho práce v této branži maximálně naplnuje. http://www.bistropuro.cz/

OBSAH KNIHY
Když se mi kniha dostala do rukou, nepřišlo nikterak obrovské jásaní, v davu dnešních kuchařek poměrně snadno zapadne. Netlačí se na vás hned z obálky navoněné a nastajlované jídlo, ale poměrně běžně připravený pokrm. Když však knihu otevřete, hned vám padne do očí ne tak běžné písmo. Tohle je svým způsobem měkké a působí mazlivěji, než je zvykem v klasických knihách.

Začneme úvodem, který je stručný a pokud nejste fanouškem zbytečného okecávání v kuchařkách, bude vám toto vyhovovat. Jde se rovnou na recepty.

Kuchařka je rozdělená do několika kategorií. U receptů je uvedeno zařazení RAW, toto stravování jsme si představili v minulé recenzi. U jídel nechybí informace o počtu porcí, které jste schopni bez ujídání vytvořit, recept a samotný postup. Jako bonus pak jsou uvedeny tipy navíc, nebo malé žárovky, kde jsou uvedeny zajímavosti, třeba o potravině, která je v receptu uvedena ale není zase tak běžná.

Co je pak mou vášní, je nechybějící látkový proužek pro rychlé a snadné dohledání, kde jste naposled kuchtili.

- SNÍDANĚ
Můžete si připravit například různé typy kaší, třeba rýžovou, která je ted hitem u mého syna.

- POLÉVKY
Hned ta první polévka vás nadchne a překvapí a ihned se vám vybaví také jeden moučník (teda alespon mě ano) - "Fazolová polévka s čokoládou". No řekněte sami, co se vám vybaví? Fazolové brownies?

Pak už zde naleznete méně známé, jako třeba "Miso polévku", nebo klasiky s obměnou na verzi bez lepku.

- OBĚDY
Už jsme tady, spoustu jídla, vůní a chutí. "Quiche s bazalkovým kešu krémem a polosušenými rajčaty" taky se vám sbíhají sliny? "Cizrnové placky s řasou" anebo něco, co si rozhodně musím připravit "Čočkovo - ořechové kuličky v rajčatové omáčce" vynikající k těstovinám, nebo rýži.

- VEČEŘE
Různé bezlepkové pizzy, quiche nebo třeba "Limetový jogurt".

- DEZERTY A MOUČNÍKY
"Mocca - mango dort" nebo třeba "Jahoda - Matcha dort" - nádhera, to je radost pohledět. Určitě se pak pustím do méně náročného "Krtkova dortu z cizrny".

- SVAČINY, PŘEDKRMY, NĚCO NA CESTU A TAPAS
Tady je příprava jednoduchá a určitě si pošmáknete třeba na "Proteinových tyčinkách".

Tentokráte jsou v receptech použity ne tak známé věci jako třeba: miso pasta, mladý kokos, topinambur (v podstatě slunečnice, ale také se tomu lidově říká židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky) a ještě třeba alsan (rostlinný margarín).

Není třeba ale panikařit, autor knihy vás odkáže nejen na své Puro Bistro, ale také na Puro shop, kde vše potřebné můžete nakoupit.

Kuchařku bych doporučila již zdatnějším kuchařinkám, nebo někomu kdo rád experimentuje, vzhledem k tomu, že vařit z nových věcí se leckdo bojí. Autoři se snaží o jednoduchost přípravy, tedy se v receptech uvádí hodně počet lžiček, lžic nebo třeba celé kusy, pouze u moučníků a dezertů jsou uvedeny přesné gramáže.

Závěrem už se jen představí autor a fotografka Pavlína Gerla Holasová, které je právem daný prostor, protože fotografie jsou nádherné, pokrmy vyniknou na jednoduchých bílých talířích ale často i na přírodních materiálech. Aby toho nebylo málo, v knize je prostor na vlastní recepty.

Jo a těšte se! Rozhodla jsem se v dohledné době vyzkoušet naprosto luxusně vyhlížející "Arašídový dort", už dobu si otírám sliny a pak vám moc ráda své veledílo ukáži.

Anet

Knihu za super cenu koupíte například ZDE

Ukázka:

Žádné komentáře:

Okomentovat