čtvrtek 28. září 2017

Recenze - Použité duše - Christopher Moore

Krásný den,

dlouho nebyla žádná beletrie na mém stolečku, bud mě pohltí kuchařky, nebo jsou to knihy o autismu. Ráda jsem si tedy odpočinula a rovnou u druhého dílu knihy, která mě nadchla svou výjimečností.

Co jsem právě dočetla?

Originální popisek knihy: "Charlie Asher je vetešník, lehce neurotický betasamec, otec a také obchodník se smrtí. A nyní navíc zmatený jako všichni ostatní. V San Francisku se totiž záhadně ztrácejí duše zemřelých. Někdo – nebo něco – je krade a nikdo neví, co se s nimi děje. Zdá se, že to nějak souvisí s oranžovým mostem… Parta nesourodých hrdinů se rozhodne záležitosti přijít na kloub. Kromě Charlieho k nim patří další obchodník se smrtí Mátomil Svěží, vysloužilý policista Alfons Rivera, bláznivý vládce San Franciska se svými pekelnými psisky Bummerem a Lazarem, bývalá gotička Lily, či poradce linky pro sebevrahy Severo. Volné pokračování fantasy Špinavá práce o smolaři Charliem a jeho povedené dceři Sofii."

Kdo je autor knihy Christopher Moore?
Narodil se roku 1957 (tedy je starší než můj tatík, kdyby vás to zajímalo) v Toledu ve státě Ohio. Od dětství velmi rád četl a jeho otec ho podporoval v četbě tím, že mu každý týden nosil spoustu nových knih. Ve dvanácti letech pak prvně začal psát, za čtyři roky pak začali jeho psaní brát vážně i jeho rodiče. Miluje fotografování a potápění. Než se stal oficiálně spisovatelem pracoval jako pokrývač,  prodavač v obchodě, noční hlídat, číšník, fotograf a pojištovací makléř. Jak sám říká, vše mu velmi pomáhá vytvářet své postavy. Jeho knihy jsou velmi ovlivněny spisovateli jako John Steinbeck (humanismus) a Kurt Vonnegut (smysl pro absurditu).

OBSAH KNIHY
Hned na začátku musím říct, že jednička mě odzbrojila svým humorem, a to jsem si knihu vybrala jen podle obálky, byla velmi těžko sehnatelná a já se zabejčila, že jí prostě potřebuju. Dobrej tah přátelé. Dostanete spoustu absurdních situací, postav a šíleností, na které byste jinde nenarazili.

Pokud vám do ruky padne druhý díl, budete to mít krapet složitější, protože se nikde moc nevysvětluje o co šlo v díle prvním, tedy se můžete ztratit jak pověstná jehla. Děj z minulého dílu je nastolen velmi velmi stručně.

Když si ještě vezmu dobu uplynulou od předchozího dílu, snadno se ztratí i ten, kdo četl díl první. Charlie se jako tatínek tak trochu ocitl v prekérní situaci a stala se z něj ošklivá nestvůrka s obřím penisem, který nosí omotaný kolem svého těla. Už tady si můžete povšimnout, že tohle je prostě bizardní jízda. Nestvůrek žije v okolí Charlieho, jeho přítelkyně budhistické mnišky a dalších obchodníků se smrtí více než dost. Dokonce by se mohlo zdát, že se snaží ovládnout svět, a to nejen ony, takových aktérů se zde najde mnohem víc.

Dostala bych se hodně ke spoilerům, a to nikdo nechceme a tak jen ve stručnosti nastíním, že zde najdete šílené harpyje, které pojídaný lidské duše aby se zhmotnily. Najdete tu lesbický pár, který vychovává dceru samotného Charlieho, která není nic menšího než sama Smrt. Černošské chlapíky s absurdními jmény Mátomil Svěží a Citrus (jeden nosí zelené oblečení a druhý, no sami uhádnete). Budeme se převtělovat, dělat budhistické rituály, sejdeme se asi s miliardou duchů a někteří povykládají opravdu velmi vyvedené příběhy (klidně bych jim dala větší prostor). Každý tu má nadpřirozenou schopnost nebo nějakou moc. I když se to nezdá i malá bláznivá gotička.

Jestli si chcete odpočinout, zasmát se a vyhovuje vám fantasy, tak se vrhněte na tenhle kousek. A vlastně proč ho nekoupit už jen kvůli té parádní růžové, ta se v knihovničce fakt vyjímá.

A abych vás zase tak neochudila, dáme si kousek z "Velké knihy mrtvých", z té, jež se objeví na stole každému obchodníkovi se smrtí, který odnáší duše v podobě různých osobních předmětů a dále je prodává. (v antikvaritáu, v obchodě s deskami, ve starožitnictví apod.)

Ukázka:
Z prvního dílu:
1. Blahopřejeme, byl jste vybrán do role Smrti. Je to špinavá práce, ale někdo to dělat musí. Vaší povinností je sbírat schránky s dušemi mrtvých a umírajících a doručit je do dalšího těla. Pokud selžete, pohltí svět temnota a zavládne chaos.
2. Před nějakou dobou přestal existovat Luminatus, neboli Velká Smrt, jehož úkolem bylo udržovat rovnováhu mezi světlem a temnotou. Od té doby se síly temnot pokoušejí dostat z hlubin. Vy jste to jediné, co stojí mezi nimi a zkázou kolektivní duše lidstva. Tak to nepodělejte.
3. Pro zadržení postupu sil temnot budete potřebovat tužku dvojku a diář, nejlépe nějaký bez obrázků roztomilých koťátek. Mějte ho v noci po ruce.
4. Začnou se vám v něm objevovat jména a čísla. Číslo udává počet dní, které máte na vyzvednutí schránky s duší. Schránky poznáte podle karmínové záře.
5. Nikomu neříkejte, co děláte, jinak temné síly..... atd. atd. atd.
6. Ostatní lidé vás nemohou vidět, když vykonáváte své povinnosti, tak dávejte pozor při přecházení ulice. Nejste nesmrtelný.
7. Nevyhledávejte ostatní svého druhu. Nezanedbávejte své povinnosti, jinak síly temnot zničí vše, co je vám drahé.
8. Nezpůsobujete smrt, nemůžete smrti zabránit, jste služebníkem Osudu, ne jeho vykonavatelem. Smiřte se s tím.
9. Za žádnou cenu nedovolte, aby jakákoliv schránka s duší padla do rukou těm z hlubin - protože to by bylo zlé.

No a jako vždy to prostě někdo podělal, neplnil, co měl a temnota se vyřítila ve žlutém Buicku jako dělo.

Knihu zakoupíte např. ZDE

Anet

Žádné komentáře:

Okomentovat