úterý 21. listopadu 2017

Recenze - Máma v kuchyni - Barbora Charvátová

Krásný den,

všichni dobře víte, nebo si to alespon myslíte (možná jsem je totiž ukradla u sámošky za rohem), že jsem máma tří kluků. Moji kluci jsou samá potravinová alergie, samé nechutenství, samé podivné specifikum v jídle, vařím tedy dost monotónně, ono se to jinak ani nedá, když náš autík jí jen žlutá až hnědá, a ještě nejlépe kulatá jídla.

Ale je nás doma víc, i tatínek a maminka si rádi zobnou něčeho dobrého a chceme to mít zdravé a stále mám ještě tu mini dušičku s nadějí, že se to jednou zlomí a dětičky si smlsnou s chutí na něčem, co máme rádi i my dospěláci. Do ruky se mi tedy dostala dokonalá knížka, plná nápadů a receptů a mnohého navíc.
Tohle je kouzelná kuchařka:

Originální popisek knihy: "Přestala jste věřit, že vás vaření bude bavit? Já ho miluju! A v kuchyni experimentuju. Vyhýbám se polotovarům a náhražkám. Při výběru surovin se řídím hlavou, při vaření citem – a zatím mi to vychází. Určitě vám nemusím říkat, že si děti někdy u jídla dost navymýšlejí a je složité vymýšlet stále nové recepty. Do knihy jsem jich vybrala 70 a u všech najdete informaci o tom, pro jak staré děti se hodí, a tipy na jejich vylepšení, aby chutnaly i tatínkům."

Kdo je autorka knihy Barbora Charvátová?
Maminka, úspěšná blogerka (nedávno opět proběhl další ročník soutěže a opět se krásně umístila) a také fotografka, ačkoliv se nepovažuje za výživového poradce, zkušeností s výživou má opravdu spoustu, několik kurzů a neustále čerpá informace z dostupných článků a literatury. Bára je mimo toho, že je blogerkou, také lektorkou programu "Zdravá 5" od společnosti Albert, věnují se především mateřským školkám, kde pořádají výživové kurzy. Její oporou je malá "nežerka" Karolínka.
http://mamavkuchyni.cz/

OBSAH KNIHY
Každá máma, které záleží na stravování svých dětí jistě někdy hledala na internetu, co uvařit k obědu či večeři, Každá máma se taky minimálně jednou zeptala svých kamarádek: "Co vaříš?" Každá máma minimálně alespon pomyslela na to, že by se přidala na facebooku do nějaké té vařící skupinky s inspirací na jídla (když vezmeme v potaz dnešní dobu). 

Ale co každá máma opravdu chce? Chce to mít po ruce. Chce, aby šla, sáhla do knihovny a vytáhla kuchařku, která jí bude nápomocna, a to nejen aby uvařila zdravě sobě, ale také aby to jedly děti a jako terno i manžel.

Pojdme si tedy představit tenhle perfektní kousek, který určitě už ted chcete koupit své dceři, která má děti, nebo nějaké mamince v okolí.

Kniha začíná reklamou hned na přebalu knihy, ale to dokážete odpustit, a dokonce i pohledáte o co jde, což bylo jisto jistě záměrem. Pokračuje sekcí o tom, kdo autorka je, jak se k vaření dostala, čím se řídí ve stravování a spoustou drobností.

Dále se dostáváme k tomu, jak s knihou vlastně pracovat, není zrovna tradiční kuchařkou, najdeme tedy ujištění, že vše je RYCHLÉ, JEDNODUCHÉ A DOSTUPNÉ. Což každá máma uvítá, protože čas na hraní a žehlení, je také důležitý.

Všechny recepty jsou poskládány tak, abyste si zachovala štíhlost, zdraví a jedl to i tatínek, jak víme, tatínci mají vybíravé jazýčky a kolikrát více, než samotné děti. Dále se objeví velká tabulka, kde najdete rozdělení potravin a věku dítěte již od začátku přikrmování až do věku 3+. Pak už v teoretické části naleznete vysvětlení, co jsou to bílkoviny, sacharidy, tuky apod.

No a jdeme do hlavních sekcí, když jsme prošli úspěšně startem (ano i tatínci jistě knihu vezmou do ruky, znám i takové, ne tedy z dohledu :D).

Dále je kniha rozdělena na:

POLÉVKY: domácí vývarové kostky, blesková vločková polévka, květákovo - mrkvová s cizrnou, batátová a hromada dalších polévek
HLAVNÍ JÍDLA: dýňové rizoto, karbanátky s červenou čočkou (můj favorit), polentový nákyp s kuřecím masem, hráškové noky (další hit) a mnohé další, třeba dýňovo- cuketové lasagne, dýňovo - bramborové placičky
DEZERTY, MOUČNÍKY, SUŠENKY A JINÉ MLSKY: kaše z jáhel, quinoy, polentové knedlíky, bezlepkové lívance, rýžovo kuskusové knedlíčky a další
SVAČINKY A POMAZÁNKY: cizrnovo - vajíčková pomazánka (prubla jsem a především manžel nadšený) spoustu chutí navíc
BONUSY - HŘÍCHY PRO MAMINKU A TATÍNKA: tak to nechám jako překvapení ale věřím, že k dobrému vínu ale i jako jedlé dárky, jistě bonusy potěší

Každý recept obsahuje:
- použité ingredience
- věk pro který je určen dle obsahu koření a surovin, ale samozřejmě můžete koření ubrat anebo přidat a upravit tak věkovou kategorii
- na kolik porcí jsou suroviny určeny
- jaký čas budete potřebovat k přípravě a uvaření
- postup při vaření
- dětská specifika (to je takový bonusek autorky a stojí určitě za to)

Každý recept má také senzační opičku a ted POZOOOR! Opička má u sebe piktogramy, co bude maminka potřebovat, tedy s vařením můžou pomoci všechny děti, i ty, které mají s porozuměním problémy, nebo potřebují vizualizaci, a tedy se moc těším, až to prubnu s naším autíkem.

Co bych asi řekla, že mě trochu rušilo jsou fotografie, obálka je krásná a opravdu mistrně zpracovaná, o tom žádná, ale vnitřek knihy mě občas ruší, některé fotky působí tak nějak mohutně, ale to bude asi jen můj dojem.

Také mě trochu rozhodil obsah knihy, musíte recepty hledat pod jednotlivými sekcemi, každá sekce má svůj obsah, vylepšila bych příště určitě o barevné rozdělení kategorií, aby se lépe hledala daná část.

Jinak nemám výhrad a už se těším až si zkusíme s dětma něco nachystat, už ted si mohou vybrat, protože v knížce jako ve správné kuchařce nechybí látková záložka.

Kniha je rozhodně tím správným a perfektním dárkem a jako pro mne byla loni TOP kuchařkou Cukrfree, tak letošní Vánoce vítězí Máma v kuchyni!

Anet

Knihu nejlevněji zakoupíte zde: https://www.srovname.cz/barbora-charvatova-mama-v-kuchyni/srovnani-cen/k.4030217

Recenzi na Cukrfree kuchařku výše zmíněnou, naleznete zde: http://zdravakrasna.blogspot.cz/2016/12/recenze-cukrfree-kucharka-janina-cerna.html

Ukázka:

Zdroj:mamavkuchyni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat