čtvrtek 1. února 2018

Recenze - Tuk není nepřítel - Jitka Egressy

Krásný den,

s ohledem na zdravé stravování jsem přečetla za ty roky kde co, držela jsem se například doporučení, že zhruba po čtvrté hodině by se neměla jíst příloha ale jen bílkoviny a zelenina, ráno jsem se pak budila s hladovou křečí v břiše a rozhodla se jíst večer vše, klidně rýži ale i těstoviny. Dbala jsem jen na to, aby vše bylo v nějakém rozumném poměru.

To už je pár let. Za tu dobu se fitness světem prohnalo nespočet polopravd, mýtu a tvrzení a samozřejmě jak jinak - VŠICHNI MÁME PRAVDU!  A co hůř, u některých je ta jejich pravda, ta jediná správná.

A ted do toho skočila kniha, která vám to ukáže zase trochu z jiné stránky a světe div se, když se nad tím jen trochu zamyslíte, je v ní spoustu pravdy.

"Originální popisek ve zkrácené verzi": Kniha plná nových poznatků, které mohou ovlivnit vaše zdraví! Pokud vám není lhostejné vaše vlastní zdraví a snažíte se žít podle zásad zdravého životního stylu, pak vás informace v této knize zaujmou a určitě překvapí. Česká autorka sleduje celosvětové vědecké výzkumy týkající se výživy a pohybu a z jejich výsledků pro vás napsala přehlednou a velmi čtivou příručku, od které budete mít problém se odtrhnout. 

Kdo je autorka knihy?
Jitka Egressy, nebo také http://www.tvojetrenerka.cz/  se problematice zdravého stravování věnuje již čtrnáct let. Pracuje jako osobní a skupinová trenérka. Na pohyb má také velmi nekonvenční názor, který představuje nejen ve svých trénincích ale také v knize, která je její prvotinou.

OBSAH KNIHY
Poslední tak zhruba dva roky (možná je to jen můj pocit) se svět zamořil termíny jako "paleo whole 30", "low carb", "cukrfree" a "LCHF". Lidi vynechávají při hubnutí pečivo, co svět světem stojí, alespon posledních deset let. Nově se přidal taky lepek jako celek, troufám si tvrdit, že dneska alespon 15% těch, kteří nejedí lepek, nejsou nijak zatížení zdravotně, ale je to prostě "trend".

Možná to tak ale není, možná prostě je opravdu zdravější vynechat veškerý cukr/sacharid z naší potravy. Možná je fajn začít jen tak střídmě a postupně se dostat k "tučné", ach ano tučné, stravě.

Cukr máme všude, v nápojích, pečivu, přílohách, sladkostech, vlastně nás kolikrát až zaskočí, když si přečteme složení, kde všude se nachází. A ovoce? Ovoce je přímo napumpované cukrem. Je to podobné, jako když jsme vynechávali u syna lepek a zjistili, že i taková obyčejná poštovní známka ho obsahuje ale i rtěnka nebo žvýkačky.

Tak vzhůru do knihy.

Nejdříve najdeme obsah a zároven si položíme několik otázek na téma PROČ?

Proč je pro nás těžké, dodržovat zdravý životní styl?
...

Kniha je rozdělena do čtyř kapitol a je napsána nesmírně čtivě a lehce, neprudí jako některé knihy neustálým vykecáváním díry do hlavy a čtení si opravdu užijete i jako naprostý laik.

STRAVOVÁNÍ
Probereme velmi rychle bílkoviny, tuky (které si rozdělíme na zdravé a nezdravé), cholesterol, cukry (které si rozdělíme na glukózu, fruktózu, povíme si o závislostech, něco málo o sladidlech jako je třeba agáve). Dozvíme se třeba pro mě, poměrně dost novou informaci (ano možná jsem sto let za opicema), že stévie velmi zvedá glykemický index, což je třeba pro mamku s diabetem, dost zásadní informace.

Jak pracuje hormonální systém, co je to inzulin, proč se na nás valí cukrovka prvního a druhého typu. Kde se bere stresový hormon kortizol.

Poslední dobou jím jen 2-3 denně a vyhovuje mi to. Není to tak dávno, co jsme si s mamkou říkaly, že do doby, než jsme začaly jíst jak trubky 5-6 denně, nám bylo vlastně fajn a s těmi kily jsme tolik nebojovaly. A tady se dozvíte úžasná fakta, proč tomu tak vlastně je, proč je normální jíst 3x denně. Nedržíte neustále nahoře hladinu inzulinu, aby odboural GL, vytváříte si víc prostoru na spalování.

Otázka na téma, proč máme pořád hlad, je také velmi pěkně zpracovaná a dala bych odpovědím ve všem za pravdu. Umíráme hlady a pořád se cpeme, a přitom ten opravdový hlad, a ne rozežranost, už málokdy pocítíme.

Jak jíst před tréninkem a po tréninku, a povíme si také o metodě IF - přerušovaném půstu.

Co zařadit do jídelníčku, proč jíst ovoce jako dezert, jak nakupovat, jak rozebrat etikety a proč si dát raději červené víno než bílé? Mimochodem s tím, že je lepší pít červené víno jsem se setkala již před pár lety u Jakuba Bíny (můžete znát např. z Transformers 42, či ze streamového pořadu "Zpátky na vrchol"). Není to ale jediná informace, která se shoduje s touto knihou.

Kapitolu pak ukončíme několika odstavci o výše zmíněném lepku a citlivostí na něj a výčtem několika desítek označení, jak se vám může ve složení také maskovat cukr. Takový OSLADIN mě naprosto zničil.

POHYB
Jak jsme na tom s pohybem ve světě a v počtu kroků. Co vše nám přináší sport a fitness. Proč jsme více energičtí, méně depresivní a sebevědomí, když se hýbeme?

Rozdělíme si druhy cvičení a stručně popíšeme. Cardio, posilování, intervalový trénink (tabata, kruhový trénink, HIIT), velká pětka a strečink.

Rozebereme pomůcky a ukážeme si pohyb zase trochu jinak.

ZÁSOBY A POMŮCKY
Vlítněte do špíze, jak já říkám do špízu, a tam udělejte řádný vítr. Mějte vždy po ruce kysanou zeleninu, dostanete tipy na koření a nechybí i několik velmi jednoduchých receptů. Např. kešu jogurt, šípková limonáda a jiné.

FASCIE
Tady se budeme věnovat zdravému cvičení a věřte, opět se naučíte něco jiného, pomůckou, která doprovází celou knihu je válec a malé míčky, rozebereme několik cviků od lýtka, stehna, hýždí až k šíji. Protože nikdo nechce, aby nás něco bolelo a je to základ pro vše.

Na závěr se pak budeme věnovat doporučené literatuře, filmům a použitým zdrojům - pro ty, kteří by se chtěli dále zajímat a zjištovat, jak to vlastně s tím cukrem a tukem je.

V doporučení je i kuchařka: Cukrfree nebo tato kniha: Život bez pšenice

Pokud si chcete knihu pořídit a zjistit zase něco dalšího, co vás povede třeba tím vaším směrem tak můžete zde: http://www.albatrosmedia.cz/tituly/41417247/tuk-neni-nepritel/

Anet

Ukázka:

Žádné komentáře:

Okomentovat